Welkom op Getsalty.nl

Dé blog voor surfgirls

Follow us

#vanlife of #sadlife?

#vanlife of #sadlife?

Say HI tegen mijn surfvriendinnetje en vanaf nu ook gastblogger van Get Salty: Iris. Zij heeft – heel stoer – vorig jaar drie maanden lang ervaren hoe het #vanlife-leventje écht is. En natuurlijk vertelt zij er graag over! Want, is dat #vanlife nou echt zo fantastisch? Of is het ook wel eens #sadlife?

Wanneer, hoe en hoe lang ben je op reis geweest met de #van?

Ik ben in oktober 2017 voor drie maanden met een campertje vertrokken. Hoe is nogal een verhaal. Door omstandigheden was ik ineens op mezelf aangewezen en moesten mijn reisplannen veranderd worden. Daarom heb ik in een Facebookgroep voor surfende vrouwen een berichtje geplaatst of er iemand met mij mee wilde rijden naar Portugal. Een week voor vertrek  heb ik even snel met iemand afgesproken om koffie te drinken en om elkaar te leren kennen voordat we op reis zouden gaan. Toen heb ik de afspraak gemaakt dat diegene voor drie weken mee zou rijden, tot aan Peniche, zodat ik niet in mijn eentje hoefde te reizen. Maar, het klikte zo goed dat we doorgereden zijn naar Marokko, haha. Mensen die wij onderweg ontmoette dachten dat we al jaren lang bevriend waren en zo voelde het ook!

Waar ben je allemaal geweest?

We zijn van Nederland naar Zuid-Frankrijk gereden, door naar Noord-Spanje, toen een (epische) stop in Salamanca gemaakt om vervolgens door te rijden naar Peniche (Portugal). En vanuit daar zijn we de kust afgezakt naar de Algarve. Na een aantal weken rondhangen in de Algarve kregen we ineens trek in tapas, dus besloten we naar Sevilla te rijden. Dat kan allemaal met die vrijheid.

Eenmaal daar kwamen we er achter dat er in Andalusië helemaal geen golven voorspeld waren, dus zijn we de volgende dag op de boot gegaan richting Marokko. Uiteindelijk zijn we na een aantal weken Marokko weer op de boot terug gestapt, om een paar dagen in Granada te vertoeven. Daarna hebben we een tijd aan de Costa la Luz rondgehangen. Met nieuwjaar zijn we naar Sierra Nevada gegaan om een paar dagen te skiën en uiteindelijk hebben we het busje in Sevilla geparkeerd, want we hoefden hem niet terug te rijden naar Nederland. Vanuit Sevilla pakte ik het vliegtuig terug naar Nederland. Een hele route dus!

Wat waren je mooiste kampeerplekjes?

Genoeg om op te noemen, heb je even? In een haventje in Hendaye, midden in de bergen in het kleine dorpje Pido (hellingproefjes voor gevorderden), recht voor de spot in San Sabastian, in Loredo op een cliff met uitzicht op de ondergaande zon achter de stad Santander, de mooiste sterrenhemel in Praia de Odeceixe in Portugal, in Imsouane op een cliff met uitzicht op de spot, in de sneeuw in de Sierra Nevada (brrrr), midden in de historische binnenstad van Coimbra en in het centrum van Granada en Sevilla.

En de mooiste surfplekjes?

Ik vond San Vincente de la Barquera (Spanje), Imsouane (Marokko) en Arrifana (Algarve, Portugal) de fijnste spots. Onze beste ontdekking in Peniche was de warme douche achter de Quicksilver winkel. In een camper heb je natuurlijk geen warme douche ;).

Wat is er nou zo leuk aan reizen met de camper?

Het leukste is dat je aan het begin van de dag nog niet weet waar je die avond zult slapen. Dat is nu echt het ultieme gevoel van vrijheid. Ineens verzinnen dat je trek hebt in tapas, dus snel naar Spanje rijden. Of tijdens kerst onder het genot van een wijntje verzinnen dat het wel een goed idee is om te gaan skiën tijdens oud en nieuw. Alles kan!

Wat is er niet zo leuk aan reizen met de camper?

Ondanks dat het overdag hartstikke zonnig was, werd het ’s avonds toch steeds eerder donker en ook wel koud. Als je dan gesurft hebt tot zonsondergang, is het best jammer dat je geen warme douche kunt pakken. Daarnaast hebben wij ook best veel pech gehad onderweg. Op dag twee moesten wij al weggesleept worden door de ANWB, in diezelfde week gingen de ruitenwissers stuk en wist ik ook niet hoe ik het voorlicht moest vervangen. Dan voel je je ineens toch wel knullig en ben je echt afhankelijk van een garage. Uiteindelijk kun je alleen maar hard lachen om al die dingen. Wanneer het ging regenen, moest de bijrijder het stuur vast houden en moest ik al rijdend onder het stuur kruipen om de zekering van de ruitenwisser erin te doen. Je word steeds handiger haha.

En nu het leukste: vertel de mooiste anekdotes waarom het ook wel eens #sadlife kan zijn

Haha, heb je even? Tijdens kerst in een afwasteiltje je haren wassen omdat je al 6 dagen geen stromend water gezien hebt (de gezichten van Spanjaarden die op weg waren naar hun kerst diner waren geweldig), een camping op sneaken om daar stiekem te gaan douchen, 9 uur lang door het platteland van Marokko rijden zonder GPS signaal en alleen maar herders op ezeltjes tegenkomen op alleen maar slechter wordende wegen, met een WC rol onder de arm op zoek naar een plekje om te (wild)plassen en niet kunnen douchen na een avondje stappen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn…

Zou je het nog een keer doen?

Na alle antwoorden op de vorige vraag zou je denken: NOOIT MEER, maar ik zou absoluut weer gaan! Volgende week?

1 Reactie
  • A Star
    Geplaatst op 13:58h, 04 november Beantwoorden

    Wat ben jij een geboren wereldreizigster.Je zou Abrahams dochter kunnen zijn.Lieve Iris geweldig om jou verhaal te lezen,opgetekend door Laura?
    Oma Aat

Geef een reactie